10 неща, които е добре да знаете преди да започнете приучаване към гърнето

– Изчакайте, докато детето е готово
Много родители си мислят, че приучаването към гърнето трябва да започне възможно най-рано. Това, обаче, съвсем не е така. Напротив – започнете бавно и не пришпорвайте детето. Можете да предизвикате интереса му, като му позволите да влиза с вас в тоалетната. Купете цветно бельо, по възможност с любимите на детето герои и НИКОГА не забравяйте да го похвалите, когато използва гърнето.

– Оглеждайте се за знаците
Големият въпрос е “Кога да започнем с опитите?”. Можете да запонете, когато детето вече остава сухо за няколко часа; не търпи мръсния памперс и иска да го смените; проявява интерес какво се прави в тоалетната.

– Всяко дете е различно
Преминаването от пелени към гърне е нещо естествено за всяко дето и не трябва да насилваме процеса, защото няма да помогнем, а само ще навредим на детето си. Ако сме твърде амбициозни и започнем прекалено рано с приучаването към гърнето, няма да научим детето, а ще се научим ние кога то пишка или ака. То ще е тренирано, а не научено, защото още не осъзнава за какво става въпрос и какво точно се изисква от него.

– Малките награди мотивират
За повечето деца е достатъчна една прегръдка или целувка, за да ги мотивира, но има и такива, които се нуждаят от допълнително поощрение. Някои дават бонбон след свършената “работа”, други правят тиквени медали, трети дори купуват играчка на детето си. За мен това е като дресировката на животните в цирка – дават им захарче след като си изпълнят номера. 🙂